PHP substr() Kullanımı
Merhaba, bu yazı php de substr() kullanımı ile ilgili olacak ve örnekler ile açıklayacağım. Bir önceki php yazımda str_split() kullanımı hakkında bilgi ve örnekler vererek anlatmaya çalışmıştım.
substr() fonksiyonu, parametre olarak belirtilen değişken içeriğini yine parametre olarak belirtilmiş değerlere göre alıp yeni bir değişkene depolar. Daha çok php de belli bir karaktere kadar almak ya da belli bir karakterden sonrasını almak kullanılan substr() fonksiyonu, 3 parametre alır.
Örnek;
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 |
<?php // substr() parametre olarak belirtilen değişken içeriğini yine parametre olarak // belirtilmiş değerlere göre alıp yeni bir değişkene depolar. $icerik = "ali veli kırklareli emret komutanım."; echo "İçerik : <br>" . $icerik . "<br><br>"; // ilk karakterden 12. karaktere kadar alalım $yeni_icerik = substr($icerik, 0, 12); echo "Yeni İçerik : <br>" . $yeni_icerik . "<br><br>"; // tersten 10 karakter alalım $tersten_icerik = substr($icerik, -11); echo "Tersten İçerik : <br>" . $tersten_icerik . "<br><br>"; ?> |
Çıktısı;
İçerik :
ali veli kırklareli emret komutanım.Yeni İçerik :
ali veli kıTersten İçerik :
komutanım.
şeklinde olacaktır. Gördüğünüz gibi oldukça basit bir kullanımı var ve oldukça da faydalı.
Php substr() kullanımı bu şekilde, bir sonraki yazıda görüşmek üzere.