PHP in_array() Kullanımı – PHP Diziler
Merhaba, bu yazıda php in_array() fonksiyonu nasıl kullanılır anlatacağım. Php kategorisindeki bir önce yazımda array_replace() kullanımı hakkında bilgiler vererek birkaç örnek ile açıklamaya çalışmıştım.
Php in_array() fonksiyonu, dizide aranan değerin olup olmadığını kontrol eder. in_array(“aradığımız değer”,$dizi) şeklinde kullanılır. Büyük-küçük harf duyarlıdır. Dizide aradığınız değer bulunuyorsa true, bulunmuyorsa false dönecektir.
Örnek;
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 |
<?php // in_array("aradığımız değer",$dizi) dizide aranan değerin olup olmadığını kontrol eder. $dizi = array( "ali", "veli", "kırklareli", "emret" ); echo "Dizi elemanları : <br>"; print_r($dizi); echo "<br><br>"; if(in_array("komutanım", $dizi)){ echo "dizide 'komutanım' var.<br>"; }else{ echo "dizide 'komutanım' bulunamadı.<br>"; } if(in_array("emret", $dizi)){ echo "dizide 'emret' var.<br>"; }else{ echo "dizide 'emret' bulunamadı.<br>"; } ?> |
Çıktı;
Dizi elemanları :
Array ( [0] => ali [1] => veli [2] => kırklareli [3] => emret )dizide ‘komutanım’ bulunamadı.
dizide ’emret’ var.
şeklinde olacaktır. Biz burada true – false görüntülemek yerine bir if koşulu ile istediğimiz değerleri döndürdük. Eğer burada değerin türüne de bakmak istiyorsanız fonksiyona 3. parametre olarak true değeri girmeniz gerekiyor. Ben daha önce bir çok projemde bu fonksiyondan faydalandım. İnşallah siz de faydalanırsınız.
Php in_array() kullanımı bu şekilde, bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Takıldığınız bir konu olursa yorum yapmaktan çekinmeyin.