PHP ezSql Veritabanı Sınıfı Kullanımı

Merhaba, bugünkü yazımda biz geliştiricilerin en çok işine yarayan, worpdress gibi büyüklerin de kullandığı ezSql sınıfının MySql ile kullanımından bahsedecek ve anlatmaya çalışacağım. Kendisi benim uzun zamandır tek geçtiğim sınıflardan birisidir. Boyutu küçük, her ihtiyaca cevap veren ve wordpress gibi sağlam bir referansı olması da güvenilirlik olarak kendisini her geçen gün biraz daha ünlü hale getirmekte.

ezSql Justin Vincent tarafından php ile yazılmış bir sql sınıfıdır. MySql ile beraber daha bir çok veritabanı ile çalışabilir. Çalışabildiği diğer veritabanlarını görmek için buraya tıklayabilirsiniz. Biz yukarıda da belirttiğim gibi MySql üzerinden gideceğiz.

ezSql Ne İşe Yarar?

Bu sınıf veritabanına bağlanmanızı ve kayıt (insert), güncelleme (update), silme (delete) gibi işlemlerinizi yapmanızı sağlamakla birlikte  veritabanınızda bulunan veriler ile istediğiniz gibi sorgular oluşturabilmenizi sağlar.

Aşağıdaki kayıt, güncelleme ve silme ile ilgili örnekler ezSql sınıfını MySql ile kullanmak içindir.

Öncelikle gerekli dosyaları dahil edelim;

Şu an herhangi bir aksilik yoksa veritabanı bağlantısı tamamlandı. Yukarıdaki kodları db.php olarak kaydedelim. Şimdi sıra veritabanı verilerini yönetmekte.

ezSql işlemleri için dört ana fonksiyon;

Yukarıdaki fonksiyonlar ile kayıt, güncelleme, silme ve çoklu kayıt çekme gibi işlemleri yapabilirsiniz. Şimdi sırası ile bunlara bakalım. Örneklere geçmeden önce örnek bir tablo yapımızın olması gerekiyor.

Örnek Tablomuz;

SELECT Sorguları;

Veritabanında bulunan verileri tekli ya da çoklu olarak kullanabilmenizi sağlar. İsterseniz bir tablonun bir hücresini direk olarak çekip bir değişkene atarsınız ya da bir çok satırı tek seferde çekersiniz. Size kalmış. Kısaca sınır yok diyebiliriz.

  • 1. Örnek : Bir tablonun tek bir satırını çekelim;
Burada çıktımız Şahin Çetinkaya olacaktır. adi ve soyadi sütunlarını çektik ve ekrana yazdırdık.

  • 2. Örnek : Tablodan tek bir veri çekelim;
Çıktımız Can olacaktır. Yukarıdaki basit işlem bize id değeri 2 olan satırın sadece soyadi hücresinde bulunan bilgiyi verir.

  • 3. Örnek : Çoklu kayıt çekelim;
Çıktımız Şahin, Ahmet, Murat, olacaktır. İstersek diğer tüm alanları da basabiliriz ya da MySql’in tüm varyasyonlarını rahatça kullanabiliriz.

  • 4. Örnek : Sütun verilerini $db->get_results() fonksiyonuna göre daha hızlı almak;
Çıktımız yine Şahin, Ahmet, Murat, olacaktır.

INSERT, UPDATE, DELETE;

Veritabanına yazmak, güncellemek ve silmek için kullanmamız gereken metot $db->query(); metodudur.

ezSql ile MySql kullanarak yukarıdaki şekilde INSERT, UPDATE ve DELETE sorgularınızı yapabiliyorsunuz. Gördüğünüz gibi oldukça kolay ve pratik.

Sonuç Olarak;

Gördüğünüz gibi, basit, kolay ve pratik. Tabiki ezSql bu kadar anlatımla tamamlanmıyor. Bu sayfaya sürekli olarak (unutmazsam) ezSql sınıfının diğer uygulama alanlarını ve fonksiyonlarını yazmayı düşünüyorum.

Sizler ihtiyaç duyar ve bu sayfadan karşılayamazsanız indirdiğiniz uygulamanın ez_sql_help.htm dosyasından diğer fonksiyonların kullanımlarına bir göz atabilir, ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

ezSql sınıfını buraya tıklayarak github üzerinden indirebilirsiniz. Takıldığınız bir konu olursa çekinmeden yorum yapabilirsiniz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

“PHP ezSql Veritabanı Sınıfı Kullanımı” üzerine 4 yorum

  1. İyi günler, Uzun zamandır ez_SQL sınıfını kullanmaktayım. 1 – 2 yıl önce kadar hiç dokunmadım. Şu sıralar tekrar bir proje için kullanmak istediğimde ise aşağıdaki gibi hata alıyorum.

    Fatal Error: ezSQL_mysql requires mySQL Lib to be compiled and or linked in to the PHP engine

    Bu hatanın çözümünü nasıl bulabilirim. İnternette biraz araştırdım fakat doğru düzgün bir döküman bulamadım.

Bir cevap yazın