PHP array_unshift() Kullanımı – PHP Diziler
Merhaba, bu yazımda php de dizilerin başına eleman ya da elemanlar eklemek için kullanılan array_unshift() fonksiyonunu anlatacağım. Daha önce Php array_push() kullanımı yazımda dizilerin sonuna eleman ya da elemanlar eklemekten uzunca bahsetmiştim.
array_unshift() fonksiyonu, kendisine parametre ile belirtilen dizinin başına, yine parametre ile belirlenen elemanları, parametrede eklendikleri sıra ile ekler. Eklenen elemanlarda anahtar değerleri belirtilmemişse sıfırdan başlayarak ekler. Anahtar değerleri belirtilmiş ise dokunulmaz.
Örnek;
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 |
<?php //array_unshift() dizilerin başına elemanlar eklemek için kullanılır. $dizi = Array("kırklareli", "emret", "komutanım"); echo "Eklenmeden önce dizi : <br>"; print_r($dizi); echo "<br>"; echo "Eklendikten sonra dizi : <br>"; array_unshift($dizi, "ali","veli"); print_r($dizi); ?> |
Çıktısı;
Eklenmeden önce dizi :
Array ( [0] => kırklareli [1] => emret [2] => komutanım )
Eklendikten sonra dizi :
Array ( [0] => ali [1] => veli [2] => kırklareli [3] => emret [4] => komutanım )
şeklinde olacak. Fonksiyon kullanımı oldukça basit ve array_push() fonksiyonuna da çok benziyor. Fakat şöyle bir fark var, array_push() fonksiyonu, dizilere bir eleman ekleneceği zaman kullanımı tavsiye edilmeyen bir fonksiyondu. array_unshift() için böyle bir kural söz konusu değil. Php array_unshift() kullanımı bu şekilde. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.