Javascript splice() Metodu Kullanımı
Merhaba, bu yazımda javascript de diziye eleman eklememize yarayan splice() metodundan bahsedecek, uygulama yaparak pekiştirmeye çalışacağız. Daha önceki yazılarımızda push() metodu ile dizilerin sonuna, unshift() metodu ile dizilerin başına eleman nasıl eklenir incelemiştik.
splice() metodu diziye eleman ya da elemanlar eklenebilmesini sağladığı gibi, silinebilmesini de sağlar. splice() ile diziden silinen değeri geri döndürür. Metot dizinin yapısını değiştirir.
Örnek olarak;
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 |
<script> // splice(); diziye eleman/elemanlar eklenebilmesini ya da silinebilmesini sağlar. // Silinen değeri gei döndürür. ekleneni döndürmez. dizinin yapısını değiştirir. var dizi = new Array("ali", "veli", "kırklareli", "emret", "komutanım"); document.write("orjinal dizi : " + dizi + "<br>"); var sil = dizi.splice(2, 1); // 2. indisten başla 1 tane sil, silinecek adet sayısı belirtilmezse 2. indisten başlar sona kadar siler. document.write("silinen değer : " + sil + "<br>"); document.write("silindikten sonraki dizi : " + dizi + "<br>"); var ekle = dizi.splice(1,0,"ahmet", "mehmet"); // 1. indisten başla (değeri 1. indisin önüne koyar), değer silme (0 koyarak değer silme diyoruz), sonradan yazılanları diziye 1. indisten itibaren ekle document.write("eklenen değer : " + ekle + "<br>"); // eklenen değeri döndürmez dedik! document.write("ekledikten sonraki dizi : " + dizi + "<br>"); // aynı anda hem silip hem ekleme yapalım var oncesilsonraekle = dizi.splice(1,2,"murat"); // 1. indisten sonra (1. indis dahil) 2 değer silip güncel değer i ekledi document.write("silinen değerler : " + oncesilsonraekle + "<br>"); document.write("ekledikten sonraki dizi : " + dizi + "<br>"); </script> |
Çıktısı;
orjinal dizi : ali,veli,kırklareli,emret,komutanım
silinen değer : kırklareli
silindikten sonraki dizi : ali,veli,emret,komutanım
eklenen değer :
ekledikten sonraki dizi : ali,ahmet,mehmet,veli,emret,komutanım
silinen değerler : ahmet,mehmet
ekledikten sonraki dizi : ali,murat,veli,emret,komutanım
Gördüğünüz gibi splice() ile javascript de dizilere elemanlar ekleyip silebiliyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta metodun aldığı parametreler. Eğer parametlerde hata yaparsanız sıkıntıyla karşılaşacaksınızdır. Takıldığınız bir yer olursa yorum yaparak benimle iletişime geçebilirsiniz. splice() metodu bu şekilde, bir sonraki yazıda görüşmek üzere.