Javascript parseInt() Metodu Kullanımı

Merhaba, bu yazımda javascript de parseInt() metodunu anlatacak ve örneklerle pekiştirmeye çalışacağım. Bir önceki Javascript toFixed() Metodu Kullanımı başlıklı yazımı da incelemenizi tavsiye ederim.

parseInt() metodu, kendisine ondalıklı olarak verdiğiniz değerin ondalık kısmını siler ve kalan kısımdan yeni bir değişken oluşturarak döndürür. parseInt(), veri türü ne olursa olsun girilen değeri number veri türüne dönüştürecektir. Yani string bir değer de girseniz işlem sonucu number olacaktır. Buna ek olarak, fonksiyona girdiğiniz ikinci parametre ile dönüştürmek istediğiniz sayı sistemine dönüşüm yaptırabilirsiniz. Eğer ikinci parametre girilmezse default olarak onluk sayı sistemine dönüşüm olur.

Örnek;

Çıktısı;

Sayı Değeri: 78.5643
Veri Türü : number

Tam Sayı Değeri : 78
Tam Sayı Veri Türü : number


Sayı Değeri: 132.79
Veri Türü : string

Tam Sayı Değeri : 132
Tam Sayı Veri Türü : number

şeklinde oldu. Gördüğünüz gibi girilen değerleri hem tam sayıya hem de number formatına dönüştürdü. Şimdi ikinci parametrenin kullanımı ile ilgili örnek yapalım.

Diğer Örnek;

Çıktısı;

10’luk Sayı Değeri: 10
16’lık Sayı Değeri : 16

şeklinde oldu. Örneklerde kullandığım typeof operatörünü sonraki yazılarımda detaylı anlatacağım. Şimdilik sadece belirtilen değişken ya da değerin veri tipini verdiğini bilin yeter..

Diğer sayı sistemlerine dönüştürme yaparak konusunda pekiştirmeler yapabilirsiniz. Bazı durumlarda javascript de oldukça sık kullanılan bir metot olduğunu da hatırlatmak isterim. Javascript parseInt() kullanımı bu şekilde. Sormak istediğiniz herhangi bir soru olursa çekinmeyin. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

 

Bir cevap yazın