Javascript lastIndexOf() Metodu Kullanımı
Merhaba, bu yazımda javascript de lastIndexOf() metodunun kullanımından bahsederek örnekler ile anlatacağım. Bir önceki yazıda indexOf() kullanımı ile ilgili bilgiler paylaşmış, örnekler vermiştim.
Javascript de lastIndexOf() metodu, dizide verilen değeri arar ve son eşleşme sağlayanın indis değerini döndürür. Eğer aranan değer dizide yoksa -1 döner. Metot büyük – küçük harf duyarlıdır.
Örnek:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 |
<script> // lastIndexOf() dizide verilen değeri arar ve son eşleşenin indis değerini döndürür. Büyük küçük Harf duyarlıdır! var ifadem = 'ali veli kırklareli'; document.write('orjinal değer: ' + ifadem + '<br>'); document.write('ifadem değişkenindeki son "i" harfi indis değeri ' + ifadem.lastIndexOf('i') + '<br>'); document.write('ifadem değişkenindeki son "E" harfi indis değeri ' + ifadem.lastIndexOf('E') + '<br>'); document.write('ifadem değişkenindeki son "li" karakter başlangıcının indis değeri ' + ifadem.lastIndexOf('li') + '<br>'); document.write('ifadem değişkeninde olmayan olmayan "emret" değer başlangıcı ' + ifadem.lastIndexOf('emret')); </script> |
Çıktı:
orjinal değer: ali veli kırklareli
ifadem değişkenindeki son “i” harfi indis değeri 18
ifadem değişkenindeki son “E” harfi indis değeri -1
ifadem değişkenindeki son “li” karakter başlangıcının indis değeri 17
ifadem değişkeninde olmayan olmayan “emret” değer başlangıcı -1
şeklinde olacaktır. Yukarıdaki değerlere göz atacak olursak, indexOf() metoduna çok benzer olduğunu, tek farkının son eşleşeni döndürmesi olduğunu görürsünüz. lastIndexOf() metodu kullanımı bu şekilde, bir sonraki yazıda görüşmek üzere.