Javascript indexOf() Metodu Kullanımı
Merhaba, bu yazımda javascript de indexOf() metodunun kullanımını göstererek örnekler ile anlatmaya çalışacağım. Bir önceki yazımda copywithin() metodunun kullanımını anlatmıştım.
indexOf() metodu, bir dizide verilen değeri arar ve ilk eşleşmeyi sağlayan elemanın index değerini verir. Metot en az 1 en fazla 2 parametre alır. 1. parametre aranacak eleman, ikinci parametre aramaya başlanacak index değeridir. İlk parametrede girilen değer aranan olan dizide bulunamazsa sonuç -1 olarak döner. İkinci parametre isteğe bağlıdır ve default olarak 0’dır. Yani girilmezse metot saymaya en baştan başlar. Aranan ifade birden fazla kez geçiyorsa ilk eşleşen sonucun değerini verecektir. Metot büyük-küçük harf duyarlıdır.
Örnek olarak;
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 |
<script> // indexOf() bir dizide verilen değeri arar ve ilk eşleşmeyi sağlayanın indisini verir. var dizi = ["ali", "veli", "kırklareli", "emret", "komutanım", "diyeceksiniz"]; var aranacakkelime = dizi[3]; document.write("Dizi içeriği: <br>" + dizi + "<br><br>"); var ara = dizi.indexOf(aranacakkelime); document.write(aranacakkelime + " değeri indis numarası : " + ara); </script> |
Çıktısı;
Dizi içeriği:
ali,veli,kırklareli,emret,komutanım,diyeceksinizemret değeri indis numarası : 3
şeklinde olacaktır. Dizilerde sıra numaraları 0 dan başladığı için “emret” elemanı indis değeri 3 olarak döndü yani sonuç doğru. Eğer dizide böyle bir eleman olmasaydı sonuç -1 olarak dönecekti.
Diğer örnek;
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 |
<script> // indexOf() bir dizide verilen değeri arar ve ilk eşleşmeyi sağlayanın indisini verir. var dizi = "ali veli kırklareli emret komutanım diyeceksiniz."; var aranacakkelime = "kırklareli"; document.write("Dizi içeriği: <br>" + dizi + "<br><br>"); var ara = dizi.indexOf(aranacakkelime); document.write(aranacakkelime + " değeri karakter başlangıç numarası : " + ara); </script> |
Çıktısı;
Cümle içeriği:
ali veli kırklareli emret komutanım diyeceksiniz.kırklareli değeri karakter başlangıç numarası : 9
şeklinde oldu. Şimdi burada dizi yok diyebilirsiniz ama aslında dizi var. Javascript string ifadeleri dizi olarak da ele alabildiği için her karakter aynı dizilerdeki gibi bir index numarasına sahiptir. Boşluklar da dahil. Yukarıdaki örnekte “ali” değeri 0 dan başlayarak sayıldığında “kırklareli” değerinin ilk harf sıra numarası 9 olacaktır.
Örneklerde görüldüğü gibi indexOf() metodu javascript de cümle içinde bir ifadenin geçip geçmediğini öğrenmek için ya da bir dizide bir ifadenin var olup olmadığını öğrenmek için kullanılabilir. Takıldığınız bir yer olursa sorabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
“Javascript indexOf() Metodu Kullanımı” üzerine 4 yorum
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
merhaba kardesim sana bisey sorucam,benim sadece telefonum var ve javascript,html,css-i hatri sayilir kadar biliyorum ve bir websitesi acmak istiyorum wordpress kullanmiyorum cunki yapmak istediyim site bloq diyil daha ileri birsey sence telefondan hosting ve domain alabilir ve FTP dosyasiyla bir site kirabilirmiyim yardimci ola bilirsen sevinirim
uzgunum 10-cu satirda kiralarim diye yazdim aslinda kurabilirmiyim yazacaktim ayni zamanda php ve MySQL yazilimlar ile telefonla sitemde bur veri tabani olustura bilirmiyim simdiden tesekkurler
hem de senin bu sitenin yorum kismini nasil yaptin bunun ksynak kodunu benimle paylasa bilirmisin?rica etsem
Merhaba, bu site wordpress kullanılarak oluşturuldu. Tema da wordpress ile gelen ücretsiz temalardan biri. Herhangi bir müdahalede bulunmadım.