Javascript filter() Metodu Kullanımı
Merhaba, bu yazımda javascript de filter() kullanımı ile ilgili bilgiler verecek ve örnekle anlatmaya çalışacağım. Bir önceki javascript yazımda lastIndexOf() kullanımı hakkında bilgiler vermiştim.
filter() metodu, parametre olarak verilen dizi içerisinde bulunan eleman ile işlem yapar ve true dönen tüm değerleri yeni dizi oluşturarak geri döndürür. Bu sayede çeşitli filtrelemeler yapmanıza olanak sağlar. Yaptığı iş oldukça gerekli olan bir iş, kullanımda da bir o kadar basit. Bu arada, filter() metodu boolean değer döndürür.
Örnek;
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 |
<script> // filter(); parametre olarak verilen fonksiyon üzerinde işlem yapar ve true dönen tüm değerleri yeni dizi oluşturarak geri döndürür. var dizi = [ {meyve: "elma", mevsim: "yaz"}, {meyve: "armut", mevsim: "yaz"}, {meyve: "mandalina", mevsim: "kış"}, {meyve: "portakal", mevsim: "kış"}, {meyve: "çilek", mevsim: "yaz"}, {meyve: "erik", mevsim: "yaz"}, {meyve: "üzüm", mevsim: "kış"} ]; // filter() ile yaz meyvelerini filtreleyelim var yazmeyveleri = dizi.filter(function(elmn){ if(elmn.mevsim == "yaz"){ return true; } }); yazmeyveleri.forEach(function(sezonluk){ document.write(sezonluk.meyve); document.write("<br>"); }); </script> |
Çıktısı;
elma
armut
çilek
erik
şeklinde olacaktır. Gördüğünüz gibi dizi.filter() fonksiyonundan true dönen değerler foreach ile döndürülerek ekrana basıldı.
Javascript filter() kullanımı bu şekilde. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.